Şubat Ayında Enflasyon, Iki Yıldan Daha Uzun Bir Sürenin En Düşük Seviyesine Geriledi. | Herkes Bi Haber | Biz DeğilizHerkes Bi Haber | Biz Değiliz

Şubat ayında enflasyon, iki yıldan daha uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Şubat ayında enflasyon, iki yıldan daha uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.
Son Güncelleme :

26 Mart 2024 - 5:31

13 views

İngiltere’de Şubat ayında enflasyon, iki yıldan daha uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Bu durum vergi indirimleri için olası etkileri nedir?

Yeni verilere göre, İngiltere’de tüketici fiyatlarındaki artış hızı belirgin şekilde yavaşladı ve vergi indirimleri umudunu ateşledi.

İngiltere’de, Ocak ayındaki %4,0’dan düşerek, Şubat ayında fiyatlar yıllık bazda %3,4 arttı ve bu, İngiltere İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre iki buçuk yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

Bu düşüş, analistlerin başlıca enflasyonda %3,6’lık bir düşüş öngördüğü beklentileri aştı.

Tüketici Fiyat Endeksi yıllık oranlarındaki değişimlere en fazla katkı yapan faktörler, ONS’ye göre gıda ile restoran ve kafelerdi.

Buna karşılık, oranları yukarı iten başlıca etkenler, konut ve ev hizmetleri ile motor yakıtlarıydı.

“Bu dikkate değer düşüş, İngiltere’nin hızla artan enflasyonla mücadelesinde bitiş çizgisine doğru hızla ilerlediğine dair bir kanıt daha,” dedi, İngiltere ve Galler’deki Chartered Accountants Enstitüsü ekonomi direktörü Suren Thiru.

Benzer şekilde, Maliye Bakanı Jeremy Hunt, enflasyondaki önemli düşüşün, hükümetin ekonomik stratejilerinin etkili bir şekilde işlediğine işaret ederek, vergi indirimi olasılığını ima etti.

“Enflasyon sadece kesin bir şekilde düşmedi, aynı zamanda önümüzdeki aylarda %2’lik hedefe ulaşması bekleniyor,” dedi.

“Bu, daha iyi ekonomik koşullar için sahneyi hazırlıyor ve işte çalışma payını artırma ve çifte vergiyi kaldırarak büyümeyi teşvik etme hedefimize daha fazla ilerleme sağlayabiliriz – ancak bunu borçlanmayı artırmadan veya kamu hizmetleri için finansmanı kesmeden yapabilirsek,” dedi.

Olumlu haberlere rağmen, bazıları dikkatli olunması gerektiğini savunuyor. Gölge Maliye Bakanı Rachel Reeves, enflasyonun düşmesine rağmen “fiyatların hala yüksek olduğunu” belirtti.

“Konservatifler altındaki 14 yıl kaos ve belirsizlikten sonra, çalışanlar daha kötü durumda … Vergi yükü 70 yılın en yükseği ve ipotek ödemeleri artıyor,” dedi.

Düşen enflasyonun işletmelere etkisi hakkında, McKinsey & Company ortağı Boudewijn Driedonks, enflasyondaki düşüşün “önemli bir kırılma noktasını” işaret edebileceğini ancak dikkatli olmanın önemli olduğunu belirtti.

“Üretim girdi ve çıktı fiyatlarında değişken artışlar ve azalmalar gördük, bu da üreticilerin kar marjlarını sabit tutmalarını zorlaştırıyor, bu nedenle işletmeler, kar marjlarını koruma ve büyümenin ceplerini yakalaması arasındaki doğru dengeyi bulmak için bütünsel gelir yönetimine ve fiyatlandırma, promosyon, indirim ve ürün karma yönetimi gibi tüm kolları kullanmalıdır,” dedi.

Enflasyon hala İngiltere Merkez Bankası’nın %2’lik hedefinin üzerinde olsa da, düşüş olumlu bir trendi işaret ediyor. Enflasyon, Ukrayna’nın Rusya tarafından işgalinin ardından 2022’nin sonunda %11’in üzerine çıkmış ve enerji maliyetlerinde önemli artışlara neden olmuştu.

İngiliz halkı, enflasyonun daha düşük kalacağı umuduyla, Bank of England’ın yakın tarihli bir anketine göre, gelecek yıl için enflasyon oranıyla ilgili medyan beklentilerini %3 olarak belirtti, bu da Kasım 2023’teki %3,3’ten düşüktü.